Karácsonyra? Kézművest!

Ajándéktippek kezdőknek és haladóknak – a kézművesek világából 1.

Jó hosszú, de termékeny és munkával teli idő után újra írok, fogadjátok szeretettel Mikulás estéjére!

Hurrá, elérkezett az évnek az a szakasza, amit a legjobban várok mindig. Karácsony, Yule, névnap, szülinap – kinek van hasonlóan minden egyszerre, decemberben? (És közületek ki SZERETI az összevont ajándékokat, gratulációkat? 😀 Meg tudom érteni, ha nem.) Boldog “szülinévkarácsonyt” kedves sorstársaim! A többieknek pedig boldog ünnepeket!

492763-PH5D41-701

Aki épp azon töri a fejét, hogy kilépjen a szokásos körforgásból (pulcsi – zokni – papucs – tévé – pé-ess-négy), és valami egyedivel szeretné meglepni családtagjait, szeretteit, barátait, annak álljon itt egy kedves, szigorúan szubjektív és nem fizetett ajánló a kedvenc kézműveseimtől, illetve magamtól (Open Art Studio – kézzel készített üvegékszerek), amit két részben mutatok be.

Az első cikkben a miértekre keresem a választ: miért érdemes kézműves ajándékot választani karácsonyra? Mit tudsz a kézműves termékekről, az alkotókról? Mi a “jó” a kézműves termékekben?

5 tipp arról, miért érdemes a kézművest választani

Mert abban szív és lélek van. Blabla… – gondolod.

Szívről és lélekről, és a család megélhetéséről szóló ömlengés helyett 5 praktikus példával mutatom be, hogy mi az, amit a kézműves termékekre és az alkotókra jellemző.

1. Alapanyagok

Tudtad-e, hogy a legtöbb kézműves termék alapanyagait sokkal gondosabban ellenőrzik, mint a nagy gyártókéit? Mindezt azért, mert a legjobb minőségű alapanyagokat válogatjuk össze, csak megbízható forrástól vásárolunk, a számlákat eltesszük (nem csak a könyvelésbe), mert hiszen előfordulhat az alapanyagoknál is reklamáció.

2. Újratervezés

Tudtad, hogy selejtes terméket nem adunk ki a kezünk közül? Bizony előfordult velem is, hogy a boltban vett fülbevalóból hamar kiesett a kő, a pulcsi ujja nem volt rendesen összevarrva és a táska füle hamarabb kezdett kopni, mint a rajta lévő díszek. Mi ezeket a gyártásból adódó hibákat hamar észrevesszük, és az ilyen termékeket nem tesszük eladósorba. Ha lejön a fülbevaló az alapról? Keresünk egy jobban tartó ragasztót. Ha elszakad a cérna? Újrafűzzük a nyakláncot. Nem passzol a méret? Átalakítjuk.

Close up of female confectioner hands wrapping a box

3. Egyediség

Tudtad-e, hogy nagyon ritkán készítenek a kézművesek két teljesen egyforma darabot? Jaj, nem azért, mert nem tudnának, ne légy ilyen kritikus! Azért nem készítünk két teljesen megegyező formát vagy terméket, mert szeretnénk megőrizni az általunk készített dolgok egyediségét, megismételhetetlenségét. Még a leginkább egyformának tűnő dologban is elrejtünk valami egyedit, egy apró különbözőséget, amit lehet, hogy te, mint vásárló észre sem veszel. Mi viszont tudjuk, hogy ott van, és ettől minden termék egyedi! 🙂

4. Javítható – átalakítható

Tudtad, hogy a kézművesekhez bizalommal fordulhatsz, ha az általuk készített termék javításra szorul? Velem a minap történt hasonló: egy kedves vevőm elveszítette a fülbevalója párját. Mivel elég egyedi mintáról és színről van szó, ezért készítettem 2 másik fülbevalót, hogy a párok passzoljanak. Most nálam árválkodik az egy páratlan, amihez ha sikerül, készítek egy másikat – ha nem találok olyan színt, akkor pedig átalakul nyaklánccá. Minden megoldható – ha nem pótolható, javítható, akkor átalakítható (talán ez az upcycling?)

5. Testemlékőrző

Tudtad, hogy a kézművesek termékei emlékeket őriznek, és az alkotók (általában) emlékeznek minden általuk készített termékre? Én általában lefotózom őket – ritka, amelyik kimarad, és mivel mindegyik darabbal “időt töltök”, emlékszem a készítésükre, a darab nyers üvegre, az égetés folyamatára, a bosszankodásra, ha elvágtam az ujjam.

Úgy vettem észre, hogy barátaim, ismerőseim, akik szintén kézműves tevékenységet folytatnak, hasonlóképpen vannak ezzel. Évek múltán is felismerjük a munkánkat, és megörülünk neki, ha viszontlátjuk. Ennek a pontnak a címe a Harry Potterben használt kifejezés: “testemlékőrző”, mivel szerintem ez egy nagyon kifejező jelző, ami igaz a kézműves termékekre is.

DSC_0979

Ezzel az 5 ponttal, így tudnám a legjobban összefoglalni azt, hogy miért nagyobb érték egy kézműves termék, mint egy gyári tömegcikk. Mi olyan dolgokat készítünk amiknek már akkor “emlékeik vannak”, amikor megvásárolod őket. Ja, és most már jöhet az a duma is, hogy “helyi kisvállalkozást támogatsz és nem egy arc nélküli multi céget”.


Bátorítsd ismerőseidet is arra, hogy kézműves alkotótól, iparművésztől, helyi termelőtől vásároljanak karácsonyi ajándékot, és ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani!

A következő cikkben egy szigorúan szubjektív, és nem szponzorált ajándékajánlót láthatsz a kedvenc kézműveseimtől. Tarts velem akkor is!

– E | CZ –

 

fotók: freepik.com & Open Art Studio (Farkas-Czifra Éva)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s