Kié a nagyobb?

Rövid véleményem a “Less is more” – A kevesebb több témában

Előzmény: előadás a 8. Mert Nőnek lenni jó szemináriumon

Vica_eveczifra

Az egyik nagyon meghatározó jelenség életünkben a birtoklási vágy, az a felfogás, hogy mindenkinek a legújabb, a legjobb, a legtöbb kell. És akinek nincs, vagy nem így vélekedik, arról automatikusan feltételezik, hogy “irigy”. Bárcsak így lenne! 😀

Sokkal egyszerűbben élhetnénk, és nem kellene illendőségből felelni az olyan kérdésekre, hogy “Nektek van már saját lakásotok/házatok?” “Mikor vesztek új kocsit?” “Gyereketek mikor lesz? Lesz egyáltalán?” “Mekkora TV-t veszel karácsonyra? Milyen márkájút? Nincs is TV-tek? Az meg hogy lehet?” “Miből utazgattok? Mennyibe került a nyaralás? Honnan van rá pénzetek?” Mert a feleletet “elvárják”, a család, barátok, ismerősök és azok is, akinek mindehhez tulajdonképpen semmi köze.

Nekik illik felelni, és megmagyarázni, hogy “albérletben lakunk, nem telepedtünk le, mert nem szeretnénk 30 évre hitelt felvenni” “utazni szeretnénk, megismerni a világot, a kultúrákat, kíváncsiságból indulunk el és élményekkel térünk vissza” “dolgozunk, nincs nagy összegű hitelünk, ezért van rá pénzünk” “a kicsit kopott-matt kocsi is teljesen megfelel, már 6 éve szállít bennünket biztonságosan, egyébként dolgozni vonattal járunk” “ja, nekünk nyuszink van!”

Mi (férj + én) azok közé tartozunk, akik kíváncsisággal szemlélik a világot, és meg szeretnénk ismerni más kultúrákat, el szeretnénk jutni azokra a helyekre, amiket csak könyvekben, interneten láttunk, amiről a kedvenc regényeink szólnak. Inni egyet ABBAN a kávézóban, sétálni egyet AZON az utcán, megnézni AZT a festményt és házat, bejárni AZT a tengerpartot. Lefotózni, megfesteni, lerajzolni, megszagolni, megtapintani.

260534-P4K16K-896Nem mindenki van ezzel így, de én úgy érzem, mi “erre vagyunk kódolva”: kíváncsiságra, megismerésre, felfedezésre, alkotásra. 

Mindezzel együtt szeretjük a minőségi, tartós holmikat, előnyben részesítjük a kézműves termékeket (nem mellesleg, ezért is készülnek a 10+1 interjúk!). Inkább időtálló legyen, mint “divatos”. Vásárlás előtt, főleg ha egy drágább terméket készülök választani, én például rengeteget olvasok róla, vásárlói véleményeket, tapasztalatokat. Igyekszem tudatos vásárló lenni, de így is nehéz elkerülni a buktatókat. 🙂

Nem vagyunk megszállott minimalisták, de közel áll hozzánk az önkéntes egyszerűség. Ha érdekel a téma, és bővebben olvasnál még róla, akkor itt találsz jó cikkeket:

Nekünk nincs problémánk azzal, ha valakinek a mi álláspontunkkal ellentétes, vagy más a véleménye, nyugodtan szólj hozzá, ha van mondanivalód! 🙂


Szép hétvégét!

– E | CZ –


fotók: Tóth Mona – PROFOTO & freepik.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s