#Octoper 2018

Jótékonyság polipokkal

Idítsunk egy matematikai képlettel (üdvözlöm innen is Kalácska tanár urat – igazán nem az ő hibája, hogy olyan rossz voltam matekból… Most sem megy túl jól!), tehát:

vegyünk 1 x 1 angol polipot + 1 x 1 október hónapot, és máris láthatjuk az eredményt:

OCTOPUS + OCTOBER = OCTOPER 

Social Squares

…és már is értelmet nyert ez a furcsa cím, amellyel már találkozhattatok a Facebook és Instagram oldalunkon is. Ha elég figyelmesen olvastatok (nem csak megosztottátok, hogy meglegyen a napi jócselekedet), láthattátok, hogy egy komáromi jótékonysági kezdeményezésről van szó, amelyet két horgoló lány indított útnak Szlovákiában.

A lányok nem titokzatos ismeretlenek, hiszen Nominit már ismeritek egy korábbi interjúból, Horgolzsót pedig még idén bemutatom nektek, mert kis szünet után visszatérnek a 10+1 beszélgetések. Most azonban az #Octoperről szól a poszt, ahogy ez a hónap is.

Nomini & Horgolzsó

Nomini & Horgolzsó

Miről szól az #Octoper kezdeményezés?

Nomini: Ez egy egész hónapon át tartó őszi kampány, aminek során arra szeretnénk mindenkit buzdítani, hogy horgoljon polipot újszülött babáknak. Ha pedig a horgolás nem lenne kedvére, támogassa a kezdeményezést fonál adománnyal, workshop szervezéssel, támogatói termékek vásárlásával, vagy bármi módon, amivel segíteni tudna.

Miért éppen polipok? És miért pont októberben?

Horgolzsó: A polipformát a koraszülött babáknál vezették be Dániában. Észrevették, hogy a horgolt kis polipkarok nyugtatják a babákat, illetve a babák nem a műszerek zsinórjaiba kapaszkodtak. A polipkarok fogása emlékezeti őket az anyaméhben töltött időszakra, mikor ugyanezt a szerepet a köldökzsinór töltötte be.

Nomini: Az októberi időpont félig-meddig tudatos volt. Mivel általában gyereknapon és karácsony előtt viszünk polipokat az újszülött osztályra, ezért olyan időpontot kerestünk a kampányra, ami mindenkinek megfelel.

Horgolzsó: Bizony, október még nem túl zsúfolt, tartható a határidő, és az is be tud kapcsolódni, aki még csak most tanulja a mintát, vagy még sosem horgolt. Reméljük, hogy nagyon sok hogolt polip összegyűlik, amit átadhatunk a komáromi kórház babáinak.

Horgolt polipok

Részben most árultad el, de mi a kampány célja?

Horgolzsó: Az eseményt követően decemberig várjuk a polipokat, majd leszállítjuk őket a komáromi újszülött osztályra. Azt gondoljuk, ez a kis első barát nem csak a koraszülött babáknak hoz pozitív élményt az első napokban, hanem bármelyik újszülöttnek. Így küldetésünk lett, hogy az újszülöttek első pillanatban egy olyan kis barátot kaphassanak, ami pozitív emlékeket idéz fel.

Kik csatlakoztak eddig a jótékonysági eseményhez, és kiket vártok még? 

Nomini: Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen vagyunk segítő szándékunkkal, és büszkeséggel tölt el, hogy olyan fontos közéleti személyiségek is csatlakozták hozzánk a jó ügy érdekében, mint Rák Viktória színésznő vagy Durica Katarina írónő.

A kampány megszervezésében segítségünkre volt a kitűzők készítője EBdesign, az ennivaló mintás csokikat a CHOCOMAZE – Vargha Katalin ajánlotta fel, logóinkat Farkas-Czifra Évi rajzolta egy nemzetközi minta alapján (igen, ez én), a kampányt záró workshophoz pedig a Gandre Coffee & Handmade kávézója biztosítja majd a helyszínt, Gútán. Köszönet illeti Barthalos Hlavácsek Rékát is az Artis Centrumtól, aki előadásával színesíti a programot.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik megosztják, továbbadják az #Octoper üzenetét, és azoknak, akik már a kezükben fogják a horgolótűt, gombolyítják a fonalat, hogy a komáromi kórház újszülöttjei decemberben megszoríthassák első kis barátjukat.


Te hogyan segíthetsz? 

  • Horgolj polipot a megadott fonalból a nemzetközi minta alapján
  • Adományozz fonalat a poliphorgoláshoz
  • Egyél csokittűzz ki egy kitűzőt, aminek az árából mi veszünk fonalat, és polipokat horgolunk
  • Oszd meg az eseményt, fotókat vagy posztokat Facebookon és Instagramon.

És ha már ennyit jótékonykodtál, legyen szép hétvégéd!

– E|CZ –

One thought on “#Octoper 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s