Háromdé

Sosem késő új dolgokat tanulni!

Végre volt egy egészen szabad hétvégém, és mivel nem szeretek unatkozni, kimaxoltam a láblógatást és a sörözve pihenést is, kerestem valamit amit már régóta ki akartam próbálni.

Háromdé

Így esett a választásom a 3D vizualizációkra. Általában mások által készített mockupokat használok, főként időhiány miatt: bár nagyon szeretnék saját látványterveket készíteni, a munka mellett – után már nem marad erre időm. Bár össze lehet rakni Photoshopban vagy Illustratorban egyszerű vizukat, a tökéletes térbeli látvány eléréséhez túl sok számolgatás, árnyék és fény elhelyezés, “szőrözés” szükséges. Épp olvastam egy cikket a 3D vizualizációról, és az egyik érv mellette éppen ez volt:

“..bármilyen programban is próbálkozol, a látvány sosem lesz olyan tökéletesen térbeli, mint a 3D szoftverekkel.”

Businesscard2_mockup2

Strata Design 3D – névjegykártya mockup

Lehet vitatkozni vele (és velem is), de én igazat kell, hogy adjak a cikknek. Az erre tervezett programok kiszámolják helyettünk az árnyék helyet, a tükröződés mértéket. Puszta matek, amit szerencsére nem nekünk kell megoldani. 

Keresgéltem, melyik lenne a legmegfelelőbb program, amit kipróbálnék. Sajnos, az Adobe Dimensionból trial verzió nem elérhető, a full verzió pedig csak különböző előfizetős csomagokban. Így ezt sajnos egyelőre nem tudom kipróbálni, pedig ejjj, de nagyon szeretném!

A Blenderrel már volt egy rövid találkozásom, de a térháló, objektumok kezelése nem egyszerű, és arra a célra amit én szeretnék, sajnos nem a legmegfelelőbb. Inkább animációra ajánlom annak, akinek van kedve a sok-sok beállítással kísérletezni.

Business card mockup2

Strata 3D Design – első próbálkozások

Strata Design 3D

A 3D vizualizációkra ajánlott programok közül végül a  Strata Design 3D-t választottam, amiből most a trial-t telepítettem fel a laptopomra. Kíváncsi voltam arra, hogy bírja-e a strapát a Macbook Air, de egyelőre nem okozott gondot neki a renderelés. Persze, a ventillátor pörgött, de azért sikerült egy-két “best” – legjobb beállításokkal renderelt képet létrehozni. Kiválóan kezelhető program, youtube videó és leírás nélkül is hozzá lehet látni a tervezéshez, “minden kézre áll”.

Nem volt probléma a fények, textúrák beállításával, a rendereléssel sem. Viszonylag sok előre kész objektum elérhető, és a teljes verzióban még több felület, minta is. Szépen kijönnek a reflexiók, az árnyékok, nagyon tetszik az üveg és a tükör. Abszolút pozitívuma, hogy egyszerűen menthető a renderelt kép psd-be is, vagyis Photoshop utómunkához éppen megfelelő.

Amire használni tervezem: egyszerű vizualizációk, látványtervek, mockupok tervezése, névjegykártyákhoz, esküvői értesítőkhöz, gravírozott/lézerezett termékekhez.

Hol találod: Strata Design 3D CX 8 – for MAC (többféle termék elérhető)

Első próbálkozásaimat a Strata Design 3D-vel osztom meg itt veletek, amint látható, közel sem tökéletesek, de sok gyakorlással előbb-utóbb lesz belőle valami.

Business card spheres_minta

Üveggömbös névjegykártya mockup – Strata 3D Design


Szép napot!

– E|CZ –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s