10+1 interjú – egy asztalnál az alkotóval – Mácsár Andi

Mácsár Andrea, textilékszer tervező

001

Májusban Mácsár Andit kerestem fel egy interjúért, aki vidám ékszereivel a legszürkébb hétköznapokat is feldobja. Számomra ő egy nagyon kedves tervező – ékszerkészítő, akinek a munkásságát már régóta nyomon követem, bár személyesen eddig még nem sikerült találkoznunk.

Inspirálóan hat rám a média-megjelenése, az összeszedett és következetes mód, ahogy a közösségi médiát marketingre használja, illetve az is kíváncsivá tett, hogy kizárólag design ékszerkészítésből “meg lehet-e élni”.

Ahogy az ő példája már hosszú ideje mutatja: ha jól, szívvel-lélekkel és természetesen profizmussal dolgozik, akkor megáll az ember a saját lábán is a designer – ékszerkészítő szakmában is.

Mácsár Andi textilékszereit itt találod: www.textilekszer.hu


1. Helyzetjelentés

Mácsár Andi már 2011 óta készít fával kombinált textilékszereket. Jelenleg sikeres üzletasszony, webshop-tulajdonos, akinek a ékszereivel Süel gyönyörű kötött ruhái mellett is találkozhatunk. Facebook oldalára rendszeresen feltölti a legújabb ékszereit, sőt, megmutatja kedves vásárlóit is. Minden nap szembejön egy-egy szuper összeállítás, egy újabb típusú ékszer, amihez gyakran önmagán mutat be, mint modell. Lássuk, hogyan győzi ezt a rengeteg munkát, és hogyan-miből alkot.

11390040_932831520088365_1467065628812224268_n

2. Mesélnél egy kicsit a kezdetekről?

“..kérdezték a lányok, miért nem kezdem árulni? Szerintük menne!”

Körülbelül 7 évvel ezelőtt kezdtem ékszereket készíteni, amikor a lányaim elkezdtek járni. Hirtelen nagyon sok időm felszabadult, ezért különböző tanfolyamokra jártam, egyrészt, hogy kicsit az agyamat is tornáztassam, másrészt, hogy emberek között legyek, mert az első 3 évet csak Velük voltam. Imádtam minden pillanatát, de hiányzott, hogy néha kimozduljak otthonról. Szóval, egy patchwork tanfolyamra jártam éppen, ahol rózsát hajtogatni tanultunk szalagból. Egyik éjjel kitaláltam, hogy ezekből a rózsákból fogok ékszert készíteni. Ahogy a lányokat elvittem oviba, ki is próbáltam, nekem tetszett 🙂 Készült belőle aztán több darab is, és amikor a baráti kört már elláttam vele, kérdezték a lányok, miért nem kezdem árulni? Szerintük menne! Így aztán elkzedtem feltölteni egy magyar kézműves portálra, ahol valóban vettek belőle. Így kezdett el az agyam ékszer irányba gondolkodni, egyre több és más ötletem is volt, amiket az évek folyamán mindig továbbfejlesztettem.

3. Jelenleg mivel foglalkoztok, hol és mivel dolgoztok?

Jelenleg is ékszereket készítek, saját műhelyem van, ahol a tervek életre kelnek. Az alapanyagaim az évek folyamán egyre csak bővültek: fával és textillel kezdtem, ezekből készülnek a klasszikus Mácsár Andrea ékszerek. Aztán hozzájött a fonal, majd 1 évvel ezelőtt a bőr is.

4. Mi az, amit a legjobban szerettek a munkátokban és mi az, amiben úgy érzitek, fejlődnötök kell még?

“Fejlődi szerintem mindig kell..”

A legjobban az ékszerek elkészítését szeretem, az alkotó munkát. Az adminisztrációt, online munkát kevésbé, de a webshopok világában ez elkerülhetetlen, úgyhogy próbálom azt is jó kedvvel csinálni. Fejlődi szerintem mindig kell; eléggé elavult a jelenlegi webshopom, szeretném fejleszteni. Illetve rengeteg olyan online felület van, amiket remekül lehetne használni, de még nem vagyok elég aktívan jelen.

12032923_989054507799399_2854304544373661636_n

5. A kreatív szakmában dolgozók egy személyben marketingesek, eladók, fotósok. Hogyan bírkóztok meg a feladatokkal?

“Sok dolgot próbálok én is egyedül elvégezni, de bizonyos feladatokban van már segítségem.”

Igen, nagyon jól összefoglaltad, egy kézműves kisvállalkozó magának csinál mindent. Sok dolgot próbálok én is egyedül elvégezni, de bizonyos feladatokban van már segítségem. Pl. a webshop fejlesztését informatikus csinálja, a műhelyben is van időnként segítségem, amikor hirtelen nagy rendelés jön, és vannak olyan feladtok, aminek eleve nem én kezdek neki, hanem egy profit keresek hozzá. Ilyen pl. a hímzett, “Egy csipet Magyarország” sorozatomhoz a hímzés elkészítése. Ezt egy idős néni készíti, aki még ismeri ennek a tudományát. 

20046529_1506642369373941_445841083169370368_n

6. Milyen feladataid vannak ékszertervező- és készítőként?

Alapanyagok beszerzése, ékszerek elkészítése, termékek fotózása, azok formázása, webshop feltöltése, fejlesztése, blog írása, odafigyelni a megjelenésekre, egyedi rendelések kezelése, plusz a céges ügyekkel kapcsolatos összes adminisztrációs dolog. Nem tudom, hogy felsoroltam-e mindent..

7. Milyen anyagokat, eszközöket használsz az alkotómunkád során?

Jelenleg az ékszerkészítéshez fát, textilt, fonalat, bőrt és gyöngyöket használok, illetve ezeknek az anyagoknak a feldolgozásához, magához az alkotófolyamathoz ollót, különböző vágószerszámokat, fogókat és lyukasztókat.

8. Mivel foglalkoznál, ha nem kézműves/kreatív szolgáltató lennél?

“..ha nem alkothatnék kretatívan, nem lennék boldog.”

Soha nem gondolkodtam még ezen, ha nem alkothatnék kretatívan, nem lennék boldog. Nem szeretnék mást csinálni!

15390821_1277303798974467_4377764181130342148_n

9. Hogyan tervezed meg az ékszereket, kollekciókat?

“..sokszor a legjobb ötletek a műhelyben jönnek, munka közben.”

Van terv füzetem, amibe úton-útfélen a terveimet rajzolgatom, de sokszor a legjobb ötletek a műhelyben jönnek, munka közben. Általában nem tervezem meg pontosan, hanem rögötn nekikezdek. Egyrészt mert irtó kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, másrészt, mert így rögtön látom, ha valami nem működik esetleg. Emiatt nincs is mintám. Vannak kis szériás sorozatok, de az ékszereim 70-80 százaléka teljesen egyedi.

10. Mik a terveitek 2018-ra?

Szeretném  a webshopot feljeszteni és az online megjelenésben fejlődni.

23915773_1626487764056067_1351629775164350986_n

+1 kedvenc idézet a végére?

Nincs kedvenc idézetem 🙂


Köszönöm az interjút Mácsár Andinak, remélem, Ti is nyertek belőle inspirációt, ahogy én is.

Igyekszem csupa jó példát hozni nektek a kreatív szakmából, hogy lássátok: kitartással, jó ötletekkel meg lehet valósítani nemcsak az önálló műhelyt, hanem azt is, hogy folyamatos szakmai fejlődéssel, tanulással, kreativitással és kemény munkával hosszú ideig a szakma csúcsán lehess.  

Ha tetszett az interjú, kövessétek a blogot a többi tartalomért, és figyeljétek minden hónap közepe felé a 10+1 interjúkat. 

E | CZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s