10+1 interjú – egy asztalnál az alkotóval – PROfoto

Tóth Mónika és Tóth Attila, PROfoto

PROfoto1

Áprilisban Monát és Attilát hívtam meg egy virtuális kerekasztal-beszélgetésre.

Mindketten nagyon elfoglaltak, nagyon sok megbízást kapnak, szinte minden hétvégéjük foglalt az esküvőszezonban. Nem is csoda, hiszen remek párost alkotnak, és rendkívül lelkesek a munkájuk – hobbijuk iránt.

Ha egy szóval jellemezném őket, akkor az “elhivatott” lenne az. Ez az elhivatottság fogott meg bennünket is, amikor esküvői fotóst kerestünk. Jól tettük, hogy őket választottuk, mert nagyon sokat segítettek, egész nap velünk – mellettünk voltak, és csodás fotók születtek azon a nyári napon. Lássuk, hogyan dolgoznak ők, ketten, egy csapatként! Kérdéseimre Mona válaszolt.

A PROfoto elérhetőségeit és portfólióját itt találod: http://www.profoto.ws


1. Helyzetjelentés

A PROfoto, vagyis Mona és Attila párosa már jó néhány éve tevékenykedik a fotós szakmában. Elsősorban esküvő, eljegyzési, pár- és kreatív portréfotókat, pocak- és baba-mama fotókat készítenek. Mindketten vidámak, lelkesek és nem restek jókedvre deríteni a párokat, vagy éppen megmutatni, eljátszani a fotókon jól mutató pózokat a szemérmes menyasszonyoknak és bátortalan vőlegényeknek. Mindketten önállóan tanulták meg a fotós szakma csínját-bínját, és lám, gyakorlat teszi a mestert: mára már alig van szabad időpont a naptárukban.

2. Mesélnél egy kicsit a kezdetekről?

Mindkettőnket már fiatal korában érdekelt a fotózás, majd lassacskán ez hobbiból átváltozott hivatássá. Mikor megismerkedtünk egymással gyorsan rájöttünk, hogy ketten sokkal jobban tudunk dolgozni, mintha külön tevékenykednénk így magától értetődő volt, hogy ezt a lehetőséget ne szalasszuk el. Azóta már összeházasodtunk és egy nagyon jó csapatot alkotunk.

Behind the scenes (1)-2

3. Jelenleg mivel foglalkoztok, hol és mivel dolgoztok?

Vállalkozásunk elsősorban esküvői fotózással foglalkozik, viszont emellett még rengeteg más típusú felkérést is kapunk pl. családi fotózások, párfotózások, események/rendezvények fotózása és még sorolhatnám. Ami a technikát illeti, elsősorban Canon termékeket használunk, de természetesen ezen kívül más márkákat is szívesen használunk. Fontos, hogy az adott termék jó legyen a maga kategóriájában.

4. Mi az, amit a legjobban szerettek a munkátokban és mi az, amiben úgy érzitek, fejlődnötök kell még?

“…ebben a szakmában (és ebben a rohanó világban) egyszerűen nem lehet megállni egy adott szinten..”

Amit a legjobban szeretek, hogy mindig új emberekkel ismerkedünk meg. Ez egyben bizonyos kihívást is jelent, hiszen mindenkinek mások az igényei. Ezáltal a munka sosem válik egyhangúvá és unalmassá. Viszont ezzel párhuzamosan a fejlődés szükségszerű, hiszen ebben a szakmában (és ebben a rohanó világban) egyszerűen nem lehet megállni egy adott szinten. Mindig vannak újdonságok, új módszerek, fejlődik a technika, változnak az igények és nekünk ezeket figyelembe kell vennünk.

Behind the scenes (21)

5. A kreatív szakmában dolgozók egy személyben marketingesek, eladók, fotósok. Hogyan bírkóztok meg a feladatokkal?

“…mi ketten vagyunk, ügyesen meg tudjuk oldani a feladatok elosztását.”

Az eladással úgymond nekünk szerencsénk van, hiszen mi nem kész terméket árulunk, hanem szolgáltatásokat kínálunk. Persze ennek is vannak hátrányai, de mivel mi ketten vagyunk, ügyesen meg tudjuk oldani a feladatok elosztását. A bővítés egyelőre még nem szerepel a tervek között, de könnyen lehet, hogy a jövőben nem csak ketten leszünk a csapatunkban.

6. Milyen feladataid vannak fotósként?

A feladatokat egymás között előre elosztjuk, ez mindig az adott fotózástól függ. Van, amikor én fotózok és Attila segédkezik, van, amikor valamit csak ő fotóz és én a háttérben vagyok, asszisztálok, derítek, sminkelek.

Behind the scenes (10)

 

7. Milyen anyagokat, eszközöket használsz az alkotómunkád során?

Egy korábbi kérdésnél már említettük: elsősorban Canon termékeket használunk, de ezen kívül más márkákat is szívesen használunk, csak az a fontos, hogy a termék jó legyen a  kategóriájában.

8. Mivel foglalkoznál, ha nem kézműves/kreatív szolgáltató lennél?

“Nem hiszem, hogy lenne még egy hivatás, amit ennyire szeretnék csinálni.”

Hát, ez nehéz, mivel már nagyon régóta érdekelt a fotózás. Eddig igazán fel sem merült bennem, hogy bármi mást csinálnék. Nem hiszem, hogy lenne még egy hivatás, amit ennyire szeretnék csinálni. A fotózás mellett a sminkelést is imádom, ez a kettő tökéletesen kiegészíti egymást.

Behind the scenes (16)

9. Hogyan tervezed meg a fotózásokat? 

Mi emberekkel dolgozunk és mindenkinek mások a kérései, igényei, elképzelései. Ilyen helyzetben mi igyekszünk mindig a párjainkhoz igazítani a munkánkat még akkor is, ha ez több energiát igényel tőlünk.

10. Mik a terveitek 2018-ra?

Konkrét tervek nincsenek, igyekszünk mindig a legjobban és a leggyorsabban teljesíteni a megbízásokat. Rendszeresen hirdetjük magunkat a közösségi médiában, tartjuk a kapcsolatot a közösséggel.

Behind the scenes (26)

+1 kedvenc idézet a végére?

Idézet nincs, mivel mi nem vagyunk azok az idézgetős típusok. 🙂

Köszönjük az interjút Monának és Attilának, további sikeres munkát kívánunk nekik!

Jövő héten rendhagyó Műhelytitkok következik, mert egy fotós általában “terepen” dolgozik, a műhelyében (számítógép) pedig leginkább retusál. Mona pedig néhány képpel bemutatja, hogyan néz ki egy fotózós nap, és mivel jár az utómunka. 

Ha tetszett az interjú, kövessétek a blogot a többi tartalomért, és figyeljétek minden hónap közepe felé a 10+1 interjúkat. Májusban egy igazán különleges alkotót ismerhettek meg, akinek ékszerkészítési technikáját formatervezési mintaoltalom védi. Na, ki kíváncsi rá? 🙂

E | CZ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s