5+1 tény, amit (félre)hallottál a grafikusokról

Mítoszrombolók, avagy a bogaras grafikusok

Szerintetek is drágán dolgoznak a grafikusok?

Mindegyik egy csodabogár, különc figura? Hetekig ülnek egy projekten, és feléd sem néznek? Egész nap kávéznak, interneteznek, és lustálkodnak, aztán néha húznak egy-egy vonalat? Tényleg csak a határidő lejárta előtt egy órával néznek rá a feladatra? Leírnak két betűt, húznak köré egy kört és ez a műalkotás? Mi az a két paca? Ez művészet?

Ha ebben a szakmában dolgozol, valószínűleg találkoztál már ehhez hasonló megjegyzésekkel, költői kérdésekkel, alapos vagy alaptalan gyanúval. Mégis mit tehetünk ellene?

Csak egyet..

Leromboljuk a mítoszokat a grafikusokról! 

Nem állítom, hogy mindenkire teljesen igazak (avagy nem igazak) az alábbi állítások, de tény, hogy elég sokszor belefutunk az ügyfelek részéről. Persze, mondhatjátok, hogy nem zörög a haraszt… viszont nagy általánosságban elmondható, hogy azért nem így dolgozunk.

Akkor mégis hogyan? Olvassátok csak tovább…

1. A grafikusok különcök, meg nem értett zsenik, csodabogarak, mint  a srác az Agymenőkből. 

Ez akár igaz is lehetne, de nem érezzük magunkat csodabogárnak. Meg nem értettnek inkább, főleg, ha a hozzá nem értők rosszindulatúan kritizálják, vagy “jobban tudják”, milyennek kell lennie a munkánknak (elvégre én sem mondom meg a péknek, hogyan süssön kenyeret, és nem javasolom a fogorvosnak, hogyan tömje be “máshogyan” a fogamat).

Ilyenkor abszolút képesek vagyunk leereszteni, mert úgy érezzük, hogy hiába tanultunk X évig művészettörténetet, ábrázoló geometriát, képalkotást, színtant…

Tervezni nehéz feladat, mert igényes, jól megrajzolt, átlátható, tiszta munkát szeretnénk átadni, miközben az ügyfél lehet, hogy az aktuális trendnek megfelelő munkát szeretne (ami 2 év múlva kimegy a divatból), vagy olyat, amit a “szomszédnál” is látott (de attól az még nem biztos, hogy jó).

Attól meg végképp a falnak megyek (és nem vagyok egyedül), ha az ügyfélnek “minden mindegy”: mindegy, milyen színű, mindegy, milyen formájú, csak legyen már meg. Így fogja magát képviselni az üzleti életben is, a saját szakterületén?  Ha különcségnek, bogarasságnak számít, hogy igényesek vagyunk a munkánkra, és nem szeretünk félkész, vagy hülyén kinéző alkotást kiadni a kezünkből, akkor nevezhettek minket különcnek. Ez esetben viszont mindenki különc, aki ugyanígy vélekedik.

001

2. A grafikusoknak nincs normális ruhájuk, vagy mindig ilyen hülyén öltöznek?

Attól, hogy jól érezzük magunka tornacipőben (bakancsban), képregényes pólóban (hülyepulcsiban), térdzokniban vagy papucsban, még van a szekrényünkben úgynevezett “rendes ruha” is. Például, ha kiállítás megnyitóra, esküvőre, vagy hasonló eseményre megyek, nekem is van tartalékban magassarkú cipő! 😀

Az, hogy az öltözködésben némi szabadságunk van, a munkánknak, munkakörnyezetünknek is köszönhető, és ha jó fej a főnök, akkor a színesre festett hajat is “elviseli”, ahogy az érzékeny művészlelkünket is.

3. Drágán dolgoznak, mert a “művészet drága”.

Először is, mi a drága? Te hogyan árazod be a munkádat? Mi tartozik bele? Ha vállalkozóként dolgozol, már volt szerencséd olvasni az árképzésről. Ha alkalmazottként, akkor pedig ki tudod számolni, mennyi az órabéred.

A grafikus, ahogyan más munkakörben dolgozó ember, ugyanígy kiszámolja az “árát”. Bár a végeredmény sokszor megfoghatatlan, digitális termék (például cégarculat, logótervezés), de az ár sokminden mást is magában foglal a tervezési díjon kívül. Csak hogy néhányat említsek:

  • a számítógép amoritzációs díja (vagyis elhasználódási díj, mert valamiből majd egyszer új gépet kell venni)
  • villany-víz használat
  • iroda bérlés
  • ha van alkalmazott, akkor az alkalmazottak díja

Ha kész terméket veszel tőlünk (például esküvői értesítőt, festményt vagy nyomatot), akkor:

  • az anyagköltség
  • nyomtatási díj
  • a vászon, festék, ecsetek ára is hozzászámolódik az árhoz.

A tervezési díj pedig tulajdonképpen az az idő, amit Veled (a megrendelővel) és az elvégzendő munkával töltünk, onnantól kezdve, hogy elolvassuk a brief-et, a leírást, hogy mi alapján dolgozzunk, egészen addig, amíg a munkánkat jóváhagyod, és elküldjük neked.

Ennek a témának külön posztot is fogok szentelni, mert sok kérdés merült fel bennem, és nem kevés utánajárást igényel az árak “beállítása”.

003

4. Hetekig – hónapokig dolgoznak egy-egy munkán, közben az ügyfél felé sem néznek.

Ez a pont részben igaz lehet. Meglepő, de a munkánk időtartama nagyon gyakran magától a megrendelőtől függ. Ha nem pontosan fogalmaz, nem ér rá jóváhagyni a terveket, nem mondja el, mi tetszik (vagy mi nem tetszik) a terveken, félretájékoztat (pl. rosszul méri le a falat a névtáblához, a kirakatot a fóliázáshoz), akkor sokkal több munkaidőbe kerül egy-egy rajz elkészítése.

Ugyanakkor nekünk is idő kell ahhoz, hogy előálljunk egy kreatív ötlettel: én például, ha kapok egy megrendelést, nem tudom az agyamat beállítani arra, hogy reggel 8 órától délután 4 óráig gondolkodjak rajta. Néha alszom rá egyet, vagy épp a munkaidő letelte után jut eszembe egy jó ötlet. Máskor pedig, ha jól van megírva a brief, már azonnal látom magam előtt a lehetséges variációkat.

Ez a másik része, ami miatt megfoghatatlan időben a munkánk: “a variációk száma végtelen”. Lehet, hogy neked egyértelmű, amit megfogalmazol egy logó megrendelésénél, de én minden színben, minden vonalban új lehetőséget látok, amit mind máshogy lehet folytatni. Ezért ne vedd sértésnek, ha sokat kérdezek 🙂 Ha elégedetten szeretnéd átvenni a megrendelt munkát, ha rád szabott design-t szeretnél, muszáj együttműködnünk, ami néha több időbe telik. Nem beszélve arról, hogy párhuzamosan dolgozok/dolgozunk több projekten, ezért egy-egy munka befejezése és átadása elhúzódhat.

breakfast-212520_1920

pixabay.com

5. Egész nap kávé-cigi, lustálkodnak, miközben más rendesen dolgozik.

Kávé – igen (de ki nem??). Cigi – részemről nem. Amit te lustálkodásnak nézel, az a gondolkodás, ötletelés folyamata, amikor számba veszem a fent említett “végtelen variációkat”, és megpróbálom belőle kiválasztani azt a néhányat, ami éppen a Te (a megrendelő) ízlésednek megfelelő lesz. Sokszor elképzelem magamban, hogy olyan, mintha megmutatnád az univerzumot, és azt mondanád: kérek 2 csillagot. Na de melyiket szeretnéd?

Hogy eltaláljuk, össze kell dolgoznunk. Neked, mint megrendelőnek pontosan körbe kell írnod, mit szeretnél, nekem pedig figyelembe kell vennem az esztétikai, tervezési és kivitelezési szabályokat, hogy a végeredmény harmonikus legyen, és ne csak egy összecsapott munka. Ha csak hagyod, hogy bámuljam a csillagokat, akkor elég nehéz lesz megérteni, hogy milyen sok ötletelésbe kerül a munkavégzés, mert nincs támpont, amerre elindulhatnék.

6. Csak akkor ülnek neki a munkának, amikor már éget a határidő.

Jaaaj, hat hányszor hallottam már ezt is! Veled még nem fordult elő, hogy addig halogatsz egy tennivalót, amíg csak lehet? Vagy az utolsó pillanatban ér a “megvilágosodás”, és egy öt perces rajzból lesz a zseniális végeredmény? De néha csak nem jön az ihlet. Ilyenkor bírkózunk vele, megrágjuk, próbálkozunk.. Na, az ilyen munkával általában nem is vagyok megelégedve. Látszik rajta az izzadtság..

Viszont túl sokáig sem érdemes halogatni, ezt bizony meg kellett tanulnom a határidős munkáknál. Még motivációs – pszichológiai cikkeket is olvastam arról, hogyan érdemes nekiállni a nehezebb, összetettebb feladatoknak! Szerintem megtanulható, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra, de mégis ott az a kisördög: mivan, ha az utolsó pillanatban csókol homlokon a múzsa? (És persze: mi van, ha nem, és nem készülsz el időben…?)

002

7. Mi ez a két paca? Ez művészet?

Az a két paca egy jól átgondolt ötlet, ami másnak eddig nem jutott eszébe. Mi az ötleteinkből élünk, szóval igen, légyszi, fizesd meg.

8. Nem tudnak számolni, csak rajzolgatnak.

Na igen, ezzel nem igazán tudok vitába szállni. Csak olvasd el a címet..

Ha tetszett a cikk, és szívesen nyitnál vitát róla, vagy hozzászólnál, udvariasan és jóindulatúan kommentelve megteheted a blogbejegyzés alatt, vagy a akár a Facebook posztnál is. A kommentekben gyűlöletkeltő magatartás kerülendő, kritikus gondolkodás és főleg, a gondolkodás előtérbe helyezendő.

Jó hétvégét!

E | CZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s