Műhelytitkok – Horgolás

Vajlik Noémi – Nomini Crochet

Kézműves horgoló

Nomini műhelyéből jelentkezünk be az e heti szombati olvasnivalóra. Horgolmányait otthon készíti, nem is akármilyen fonalakból! Némelyiket ő maga festi, a legkülönbözőbb színárnyalatokra. Érdemes meglesni, mennyi munka van egy-egy cuki, aranyos amigurumi, vagyis horgolt figura mögött.

Hogyan készülnek a horgolt figurák? 

1. Hozzávalók: A munka általában kényelmesen bekuckózva zajlik, pokrócba csavarva, tejes kávét szürcsölve. Ami a pontos és alapos előkészületeket illeti: kis műhelyemben általában minden szükséges eszköz egy helyen van, így túl sokat nem kell keresgélnem. Alap eszközeim: fonal, horgolótű, tömőanyag, varrótű, gombok, filc, biztonsági szemek, fogó és egyéb apróságok.

20180222_202111.jpg

2. Kiválasztom, melyik fonallal dolgozom majd: ha gyerkőcnek készül játék, szinte mindig 100% pamuttal dolgozom, Ez elég strapabíró, hogy nyúzga, hurcibálva, olykor mosva legyen. Táskák, kulcstartók készítéséhez legmegfelelőbbek az akril fonalak, ezek rendkívül időtállóak. Különleges projektekhez van, hogy festem a fonalat. Ez batikfestékkel készül, egy éjszakát állni hagyom, majd kimosom, hogy később már ne eressze a színét.

3. Előkerítem a mintát: némely alkotás előre elkészített minta alapján készül, máskor csak pakolom egymásra a csomókat és várom a végeredményt. Sok vásárolt mintám, könyvem van, de egyre inkább szaporodnak a saját készítésű leírások. Megéri jegyzetelni, főleg ha egy extra cuki horgolmány készül, ami ha kikerül a falamra, rögtön felkérés érkezik az utódjára, és bizony minta hiányában az ismétlés esélye egyenlő a nullával…

20180222_202449

4. Figyelek, hogy el ne szúrjam a számolást. Ilyenkor van az, hogy a ,,Kérsz kávét?” kérdésre olyas válasz érkezik, mint ,,15, 16, 17…” Ha egy pálca kimarad, vagy épp beékelődött, képes vagyok sutba dobni több órányi munkát, szóval valóban érdemes odafigyelnem!

20180222_203321

5. Utolsó símítások: Szinte minden horgolónál mumus az elkészített alkatrészek összeállítása, -horgolása, -varrása. Ezen probléma kiküszöbölésére hívták életre a one-peace-doll stílusú horgolmányokat, aminek fő célja megszabadítani minket a bosszúságoktól. Mielőtt összedolgoznánk az alkatrészeket, ki kell tömni spéci tömőanyaggal. Van aki ikeás párnát szabdal szét, és magam az antiallergén tömőanyag híve vagyok. Ennek nagyon jó a tartása, többszöri mosás után sem esik össze.

20180222_211411

20180222_215647

6. Ha minden kész, már csak a fotózás és a csomagolás van hátra. Nagyon szeretem a kültérben, természetes fényben készült képeket, de sajnos pont a mostani téli időszak nem kedvez nekem. Ilyenkor marad a fehér doboz, ami az én lelkemnek túl steril, így muszáj belecsempésznem némi lazaságot, természetközeliséget. Ha megrendelésre készült a horgolmány, küldök pár fotót a majdani tulajdonosnak, hadd csodálja a cukiságot, majd csomagolom, dobozolom.

20180222_215938

Ha időm engedi, személyes kísérőlevelet is írok használati útmutatóval, tisztítási előírásokkal. Ha csak úgy öncélúan hoztam létre a horgolmányt, fotózás után még a polcon várakozik türelmesen. Általában én fotózom a horgolmányokat, de modell hiányában van, hogy osztódnom kéne… Ilyen esetben szívem szerelmét hívom segítségül.

DSC_6832

Ha tetszett a Nomini műhelyében tett látogatás, és szívesen olvasnátok még hasonlókat, kövessétek a blogot, mert minden hónapban újabb alkotókat mutatok be nektek.

Legyen szép napod!

E | CZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s