Könyvek a polcomról

Seth Godin: Ikarosz tévedése

Szeretek olvasni. Sőt, el sem tudok aludni anélkül, hogy ne olvasnék a mobilomon egy pár rövid, agykikapcsoló cikket. Agykikapcsolónak a bulvárt hívom, mert a szemem falja betűket, de ha másnap megkérdezed, hogy melyik színésznő villantott, vagy mit reggelizett az egyik műsorvezető, nagyjából fogalmam sincs.

Vannak viszont könyvek, amiket szeretek akkor olvasni, ha igazán koncentrálni tudok rájuk. Mert megérdemlik. Jó könyvek, olvasmányosak, magukkal ragadnak, megmozgatnak bennem valamit.

Ilyen könyvekről olvashatsz itt néha, rendszertelenül (bár ez a blogolás “szabályaival” szembemegy) ha elég érdekesek ahhoz, hogy megosszam veletek.

Stop spoiler

Nem kritikát, nem könyvismertetőt szeretnék írni, még csak nem is az összefoglalt tartalmát. Inkább olyan gondolatokat, amiket egy könyv elindít, amire inspirálhat, ha elolvasod. Egyszóval a könyv olvasásakor bennem felöltött gondolatokat.


Konyvek3

Ikarosz szárnyalása tévedése

Hű. Karácsony előtt bevásároltam egy csomó könyvet azzal az elhatározással, hogy majd a szabadság alatt szépen elolvasgatom őket. A karácsonyt viszont rokonlátogatással töltöttük (mint friss házasok, első hivatalos ünnepi körúton),  ezért csak épphogy bele-belepillantottam a könyveimbe.

Amikor az első oldalt elolvastam, rögtön félre is tettem Seth Godin könyvét. Nem mintha annyira rossz lett volna, épp ellenkezőleg!

Mint egy desszertet, utoljára akartam hagyni. Tudtam, hogy egy csemege lesz, de nem sejtettem, hogy szinte minden oldala megpiszkálja a sokat emlegetett komfortzónát, hogy nem hagy békén, mert akaratlanul is gondolkodásra késztet.

Konyvek4

Első benyomás

Ez egy fura könyv, egy igen jó szakembertől. Ó, még nem tartok a végén, sőt, a közepén sem, de már most több minden fogalmazódott meg bennem, mint bármelyik marketinges könyv olvasása közben. A kérdéseimre kész válaszokat vártam, és a többi, hasonló témájú könyv éppen ezt nyújtja. Kész kérdésekre – kész megoldásokat, válaszokat.

Ebben viszont, ha úgy olvasod, mint én, átéléssel, akkor bizony nem kerülheted el a gondolkodást, és talán még több kérdésed lesz, mint előtte. Lehetőséget ad arra, hogy a szakmáddal, munkáddal, kreatív hobbiddal kapcsolatban átgondolj, átértékelj néhány dolgot, esetleg felborítsd az eddigi munkafolyamataidat, és hogy miért? Mert miért ne?

A 112. oldalnál tartva ez az egyik leglényegesebb kérdés, amit Godin sugall: miért ne? Illetve, miért ne MOST? Honnan tudhatnád, hogy jó vagy rossz az ötlet, ha nem mutatod meg, nem lépsz kapcsolatba emberekkel, és csak vársz a “megfelelő alkalomra”? A kapcsolatépítés fontosságát hangsúlyozza, és azt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló eszközeiddel mihez érdemes kezdened – akkor is, ha netán nem úgy sikerül, ahogy eltervezted.

Konyvek2

Miért ne olvasd el?

Nem ajánlom a könyvet, ha csak olvasni szeretnél valamit marketing témában. Ez a könyv összeszedettségével, rövid, gondolkodásra készető mondataival, kérdéseivel, feltevéseivel megérdemli, hogy gondolatban dolgozz vele, miközben olvasod.


 

Ha az olvasottakkal kapcsolatban kérdésed van, tedd fel kommentben, ha olvastad a könyvet és van róla véleményed, írd meg, mert kíváncsi vagyok rá!

Jó olvasgatást, szép hétfőt!

E | CZ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s