10+1 Péntek – egy asztalnál az alkotóval – Nomini

Vajlik Noémi, horgoló 

Nomini

Tudtátok például, hogy Horgolzsóval (Kováč Anna Zsófi) együtt készítettek egy csomó polipot a komáromi kórház újszülöttjeinek?

Februári interjúm alanya egy hagyományos, elfeledett, de manapság ismét divatos hobbinak – munkának hódol. A Nomini név alatt futó kézműves nem más, mint egy kedves, cserfes csaj, Vajlik Noémi. Mesterien forgatja a horgolótűt, és horgolmányai egyre népszerűbbek nemcsak a kisgyermekes anyukák (és gyerkőcök), hanem a gyermeklelkű felnőttek körében is. Tudtátok például, hogy Horgolzsóval (Kováč Zsófia Anna) együtt készítettek egy csomó polipot a komáromi kórház újszülöttjeinek? Nemcsak erről, hanem a horgolás mesterségéről, a kézművesek mindennapjairól is olvashattok ITT és most.


1. Helyzetjelentés

Az interjú, bár jól hagzana, de nem a “brainstorming forró csokizáson” készült, ahol egymást inspiráljuk (piszkáljuk) a munkára, és ötletelünk, hanem e-mailen keresztül válaszolt Nomini a kérdéseimre. Azt mondja, nehéz volt magáról írnia, de szerintem ez mindenkivel így van. Most átadom a szót (betűt), lássuk, hogyen telnek egy horgoló mindennapjai.

2. Mesélnél egy kicsit a kezdetekről? 

“…az egyetem folyosóján megláttam egy lányt szorgosan szöszmötölni.”

Horgolás, kötés. Az olyan nagymamás, nem? Hát persze, hogy az. Volt. A horgolás az utóbbi években reneszánszát éli. Hogy hol találkoztunk, hogy indult, majdhogynem el is feledtem. Gyerekkoromban játszadoztam ugyan a fonallal, de akkoriban csak a destruktív folyamat maradt nekem: nagymamám pulcsikat kötött nekünk, unokáknak, s ha kinőttük valamelyiket, az bontásra ítéltetett, hogy a fonal új életre kelhessen. Ez a bontás volt a mi feladatunk.

Aztán nagyon sok évig tünetmentesen lappangott bennem a fonalfüggőség, míg nem 2010 őszén az egyetem folyosóján megláttam egy lányt szorgosan szöszmötölni. A karácsonyfa alá horgolt kis angyalkákat. Akkor a kezembe adta a fonalat és horgolótűt, de nagyon béna voltam! Igaz, hogy semmi jel nem mutatott arra, hogy akár egy csöpp affinitásom is lenne a horgoláshoz, de magával ragadott az alkotás: a mesés csoda, ahogy egy hosszú kígyózó fonalkötegből megszületik az a kockásfülű, amit egy pici gyerkőc legkedvesebb pajtása lehet majd!

3. Jelenleg mivel foglalkozol, hol és mivel dolgozol?

Annyira merész nem voltam, hogy teljes munkaidős kézműves legyek, így a szabadidőmet tölti ki a horgolás. Napi nyolc órában segítek embereknek abban, hogy szebbnek lássák a világot! Szárnyait bontogató látszerészként ez a fő feladatom.

DSC_4955

 4. Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban és mi az amiben úgy érzed, fejlődnöd kell még?

“Szeretnék olyan értéket közvetíteni, ami különleges és megismételhetetlen.”

A horgolás technikájának elsajátítása nem nagy művészet. Nehezebb az, hogy kitűnj a sorból, hogy amikor rápillantanak a munkádra, azonnali legyen a ‘hú!’ hatás. Az évek során úgy alakult, hogy főleg gyerkőcöknek készítek játékokat és ez nagyon hálás feladat. Szeretnék olyan értéket közvetíteni, ami különleges és megismételhetetlen.

Amiben fejlődnöm kell még, az a körítés, a csomagolás. Pusztán gyakorlatias szempontból. Mivel a horgolmányaim nagy része ajándékozásra kerül, szeretném az ajándékozót teljes egészében tehermentesíteni, mégpedig azzal, hogy az ajándékozásra szánt horgolmányt teljes pompájában, ünneplőbe csomagolva nyújtom át. Erre már több prototípus is van, csak bírjátok kivárni!

5. A kreatív szakmában alkotók egy személyben tervezők, fotósok, marketingesek és eladók. Hogyan bírkózol meg a feladatokkal? Van segítséged?

Nehezen. De igyekszem folyamatosan képezni magamat és úgy gondolom, ügyesen sasszézom a posztok között. Egyetlen posztot delegáltam ki: minőségellenőr nem tudnék lenni, nem szívesen nyúzgálom meg az alkotásaimat, pedig ez talán a leglényegesebb mozzanata a folyamatnak. Szívem szerelmét hívom ilyenkor segítségül. A többire magam maradok.

DSC_3808

6. Milyen feladataid vannak horgolóként?

Két céllal születik a horgolmány: vagy előre tudom, kinek alkotok, vagy épp a kreativitás tör utat magának és később találja meg a horgolmány új otthonát. Az előbbi esetében hosszadalmas a közös alkotói fázis. Ez a kedvencem! Érkezik egy megkeresés, megláttak nálam egy cuki horgolmányt és olyan bizony kell! De a színe legyen lazac helyett padlizsán és legyen akkora, hogy a hátizsákban a cumi és a szundikendő mellett kényelmesen elférjen! Végül eljutunk odáig, hogy az ötlet, terv, testet ölt és megszületik a horgolmány, aminek köszönhetően hamarosan egy kis ember nagyon boldog lesz.

7. Milyen anyagokat, eszközöket használsz az alkotómunkád során?

“Van itthon vagy negyven horgolótűm..”

Kézenfekvő eszközök a fonal, horgolótű és biztonsági szemek, kevésbé az például a fogó, airsoft golyók vagy a drót. Van itthon vagy negyven horgolótűm, mégis egy kezemen meg tudom számolni azokat, melyeket leggyakrabban használom. Ami a fonalat illeti,  az évek során kitapasztaltam, melyek a megbízható márkák.

 Ha gyerkőcöknek horgolok, 100% természetes fonalat használok, ami lehet növényi eredetű pamut, viszkóz vagy bambusz, ill. állati eredetű gyapjú. Kevesen ismerik viszont a biztonsági szemeket, melyeket 3 évesnél idősebb gyerkőcök játékaihoz használok.  Ahhoz, hogy a játékok 3D-ben élvezhetőek legyenek, szükség van még tömőanyagra. Ez olyan mint a kis felhőcskék.

 A jó minőségű alapanyagnak köszönhetően lesznek a horgolmányok moshatóak, strapabíróak, csócsakompatibilisek és ami a gyerekjátékoknál a legfontosabb: hosszú ideig ölelnivalóak.

DSC_4596

8. Mivel foglalkoznál, ha nem horgoló lennél?

“..talán pedagógus lennék egy olyan világban, ahol a gyerekeket valóban életre neveli az iskola.”

Bármi, amivel egy csöpp boldogságot lophatok a világba. Ahogy azt már említettem, pedagógusi pályáról tévelyegtem el. Kisgyermek korom óta azt gondoltam, tanító néni leszek, de amint belestem a kulisszák mögé, egyre inkább azt láttam, hogy több itt az adminisztráció mint a nevelés, és egyre távolabb éreztem magamtól. Szóval talán pedagógus lennék egy olyan világban, ahol a gyerekeket valóban életre neveli az iskola.

9. Hogyan tervezed meg a termékeidet? Van valamilyen minta, amit követsz, vagy minden termék teljesen egyedi?

Kattanásaim vannak. A szó jó értelmében persze. Vannak hetek, amikor sorra készítem a csíkos pocakú mackókat, majd következnek a baglyok, vagy éppen a rókák. Nincs két egyforma, mindnek saját személyisége van, mégis egy családba tartoznak.

Rengeteg leírásom van, sok könyvem, mégis a kedvenc darabok saját kútfőből pattannak ki. És mivel ha homlokon csókol a múzsa, csak horgolótűt ragadok, de tollat nem, jegyzet hiányában ezek a darabok általában egyszeriek és megismételhetetlenek.

10. Mik a terveid 2018-ra?

2018 állítólag a kézműves vállalkozások éve. Rám vonatkozólag a célkitűzés és annak elérése van napirenden. Sok újdonság van, amit meg kell még tanulnom.

DSC_0497 másolata

+1 kedvenc idézet a végére?

Nem idézet, inkább csak gondolat:

Elmúlik.

Minden helyzetben segít. Ha jó dolog történik velünk, értékelni kell mélyen és alázattal, mert gyorsan elillan. Ha rosszra fordulnak a dolgok, vígaszt nyújt, ha tudjuk, hamarosan fordul a kocka.


Köszönöm az interjút Nomininek! A második részében, jövő héten belesünk az alkotóműhelyébe, és bemutatjuk, hogyan készülnek a kézműves horgolmányok. 

Tartsatok velem legközelebb is! Lehet tippelni, vagy ötleteket adni, hogy ki legyen a március interjúalanyom!

E | CZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s