Műhelytitkok – Üvegékszer készítés

Farkas-Czifra Éva

grafikus & üvegékszer készítő

A bemutatkozó interjúhoz kapcsolódó első Műhelytitkokat olvashatjátok ezen a szép, napsütéses (legalábbis Komáromban) vasárnapon. Lássuk lépésről lépésre, fotókkal bemutatva, hogyan alakul át az üveg ékszerré, valamint mi történik azután, hogy az ékszerek elkészültek. Ugyanis a munka itt még nem ér véget! Vajon mi sül ki a kemencéből?

Hogyan készülnek az üvegékszerek?

1. Hozzávalók: Amikor nekikezdek a munkának, keresek valamilyen alátétet az asztalra, általában kartonlapot és kikészítem a hozzávalókat: vágóolaj, égetőpapír, rongyok, üvegek, üvegvágó, ragasztó-ecset, filctoll, ragasztó és vonalzó. Ha egyszerűbb fülbevalókat, medálokat készítek, akkor ennyi dolog kell hozzá. Csiszolt formákhoz (például szív, csepp, levél alak, vagy Tiffany technika) előveszem az üvegcsiszolót is.

001

2. Kiválasztom, melyik üveggel fogok dolgozni, de így is elkerülhetetlen egy kis káosz az asztalon, ami az üvegvágás után alakul ki, mert mindig marad maradék üveg, amit nem dobok ki. “Jó lesz még valamire” alapon gyűlnek a különböző méretű dobozokba az üvegdarabkák ..évek óta..

002

3. Vágóolajat töltök az üvegvágóba, és nekiállok a munkának. Ha szükséges, filctollal bejelölöm a vágás vonalát, ha nem, akkor egyből nekiesek a vágóval. A Silberschnittemet, mivel sajnos elkopott a feje, és még nem találtam hozzá megfelelő pótfejet, lecseréltem egy Toyo-ra. Nagyon szuperül vág, mindkettőt csak ajánlatni tudom ehhez a munkához.

004

4. Pózolok: Általában nem így fogom az üvegvágót, és nem ebben a furcsa szögben tartom, de most magamat fotóztam, hát a kép kedvéért muszáj volt valahogy beállítanom 🙂 Tehát valahogy így néz ki az üvegvágás!

007

5. Tisztítás, ragasztás: A kiválasztott üvegeket megtisztítom az olajtól, egyéb szennyeződéstől, és egymásra illesztem. Itt éppen a Dichroic (csillogós) üveg megy alulra, és a tetejére egy-egy szelet átlátszó Tekta üveg kerül. A két réteget össze lehet ragasztani,  egy-egy pici csepp ragasztóval, hogy a kemencében ne mászkáljanak el az üvegek. A felmelegedés során előfordul, hogy lecsúsznak, elfordulnak egymáson a kis darabok.

008

6. Égetőpapír: Ha a ragasztó átlátszóra száradt, méretre vágom az égetőpapírt. Ha ragasztó nélkül dolgozom, akkor a tisztítás után egyből mehetnek a kemencébe. Lehet spórolósan dolgozni az égetőpapírral: csak az egyes darabok alá teszek, kis négyzeteket, téglalapokat, vagy nem spórolóson: a kis kemence egész aljára.

003C

7. A BOX: Jelenleg két mikrós box-szal dolgozom, ebben készülnek az ékszerek. Igaz, hogy így nem tudok sok üveget fusingolni egyszerre, és nagyobb darabokat, tárgyakat sem tudok készíteni benne, de a jövőben szeretnék beszerezni egy kisebb Paragon kemencét. Most viszont ennél a helytakarékos megoldásnál nincs is jobb!

010

8. Mi van a BOXban? A tenyérnyi területre most négy medált tettem, amit a fotózás miatt végül teljesen elégettem (négy, kis fekete paca-szerű valami lett belőlük. R.I.P.), de erről nem készítettem fotót. Szóval a végén más medálokat láthattok majd!

Sh*t happens. XD

011

9. Lessünk bele! Ez itt tehát 4 másik medál, amit nem égettem el! És még belefotózni is sikerült. Az egyik kezemmel egyensúlyoztam a tetejét, a vastag hőálló kesztyűvel, a másikkal meg gyorsan kattintottam egyet. Ezeknek a medáloknak nagyjából 10-12 perc kell a mikrós boxban. Megfelelő hőmérsékletre melegítem, tartom a hőt, majd kiveszem a boxot, és hagyom lassan kihűlni őket. Nagyobb méretnél túl nagy feszültség alakulna ki az üvegben, és elpattanna (túl gyors hevítés, túl gyors lehűlés).

012

10. Már majdnem kész: Miután az üvegek kihűltek, letakarítom őket: zsírtalanítás, portalanítás, egy kis törölgetés. Ezután jöhet a ragasztás. Medálakasztók a nyakláncokra, fülbevaló-alapok a pici fülikre. A ragasztó 10-12 órán keresztül szárad, de én így is 1 napot szoktam hagyni “állni”, mert így kényelmesebb.

014

11. Még mindig nincs kész: Ha megszáradt a ragasztás, jöhet a véglegesítés. Felfűzöm, nyakláncra teszem, a füliket is papírra teszem, és irány a fotózás. Általában ha egyik hétvégén üvegeket készítek, akkor a fotózás a következő hétvégére esik.

016

12. A másik boxban: fotózás. Interneten rendeltem egy lightboxot, ami az egyik legjobb dolog volt, amit csak beszerezhettem. Egyenletesen elosztja a fényt, minden oldalról fehér, vannak hozzá színes hátterek/lapok, és nem vetnek csúnya árnyékot benne a tárgyak. Ideális kis cuccok fényképezéséhez. Ezt a lightboxot berendezem, mint egy terráriumot, és sorban lefotózom benne az ékszereket.

014

13. Utómunka: A fotózás után szétválogatom a képeket (ami homályos -> kuka, a többi marad). Némi optikai tuning (retus) után mehetnek a webshopokba az ékszerek. Jelenleg két webshopot használok: az Etsy-n és a szlovákiai Sashe-n árulom az üvegeimet. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy az árakat az adott webshop feltöltési és az eladás utáni százalékos levonás költségeihez igazítsam. Erről bővebben is írni fogok a jövőben  >Árképzés: mennyi legyen az annyi?< címszó alatt.

017

Itt nézz szét, ha tetszett, amit láttál: Sashe – AngelEve & Etsy – Open Art Studio

Találkozzunk a következő alkotóval és műhelytitkaival kábé két hét múlva!

Legyen szép napod!

E | CZ

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s