10+1 Péntek – egy asztalnál az alkotóval

Farkas-Czifra Éva, grafikus 5DM34274

“..rendesen megküzdöttem eleinte a precizitással, pontossággal, milliméterekkel.”

Először engedjétek meg, hogy magamat mutassam be, egy ilyen interjú formájában. Ha felmerülnek még kérdéseitek, amire kíváncsiak vagytok, és ezt más alkotóktól is megkérdeznétek, írjátok meg kommentben vagy akár a Facebook oldalon, hozzászólásban. Hajrá, kérdésekre fel!


1. Helyzetjelentés

Kezdjük talán az elején. Mint egy klasszikus interjú. Igazi asztalnál, két székkel. Az egyiken én ülök, a riporter, a másikon én, az interjúalany. Megjegyzem, most épp az esti vonaton ülök, valahol Dunaszerdahely és Komárom között, és írok. Semmi asztal, semmi flanc. 

2. Mesélnél egy kicsit a kezdetekről?

“..hogy ne legyek éhező művész, tanítottam.”

Az egyetem után kezdtem ékszerkészítéssel és grafikával foglalkozni, és hogy ne legyek éhező művész, tanítottam. Közben szereztem egy mesterdiplomát vizuális- és környezetkultúra (magyarul “rajz”) szakon, és gyakorlati tapasztalatot a grafikai tervezésben, az ügyfeleim révén. Akkor még Bűvékszer és AngelEve Design-ként futottam, és meg voltam róla győződve, hogy később az ékszerkészítés lesz a fő tevékenységem. A grafika viszont sokkal jobban lekötött, valahányszor leültem a gép vagy a vízfesték-ecset-papír mellé, elkapott a “flow”. Beszereztem egy csomó könyvet, és a művészeti tudásomat, az egyetemen tanultakat kibővítettem a tervezőgrafikával.

3. Jelenleg mivel foglalkozol, hol és mivel dolgozol?

Egy dunaszerdahelyi cégnél dolgozom grafikusként, négy srác között vagyok ebben a pozícióban az egyetlen lány. Legalább kiegyenlítettek a viszonyok..! Néha mintha egy kollégiumban lennék..

Emellett egyéni vállakozóként arculatot, logót, reklámanyagokat tervezek privát ügyfeleimnek, illetve egy webshop chipboardjait rajzolom (Nőicsizma). Rajzolok, akvarell festményeket és üvegékszereket készítek.

Az ékszerkészítés része a dolognak jelenleg inkább hobbi, hiszen a rengeteg megrendelés és munka mellett nincs kapacitásom arra, hogy nagyobb mennyiségben készítsek üvegékszereket.

001

4. Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban és mi az amiben úgy érzed, fejlődnöd kell még?

Sosem unom meg a tanulást, és ahogy a körülöttünk lévő világ, a technológia, úgy az épp aktuális trendek is nagyon gyorsan változnak. Ugyanez igaz a mi szakmánkra is, ezért muszáj követni a trendeket, kipróbálni az új technológiákat, eszközöket.

Nagyon szeretek például lézervágott termékeket tervezni, de rendesen megküzdöttem eleinte a precizitással, pontossággal, milliméterekkel.

Leginkább azokat a kreatív feladatokat szeretem, amikor teljesen rám bízzák a vizuális tervezést, és megbíznak a szakmai tudásomban, ízlésemben. Persze, ehhez megfelelő mennyiségű idő is kell, ami feladatonként változó.

Az eladás (sales) már kevésbé megy, nem vagyok jó a vásározásban, ezért inkább nem viszem “vásárra a bőröm”. Inkább az internetet használom, és a webshopok kínálta lehetőségeket. Amiben leginkább igyekszem fejleszteni a tudásomat, az  a marketing, szociális média marketing (no lám, itt az eredménye: a blog!).

5. A kreatív szakmában alkotók egy személyben tervezők, fotósok, marketingesek és eladók. Hogyan bírkózol meg a feladatokkal? Van segítséged?

Egyedül végzem el a feladatok nagy részét, ez valószínűleg a jövőben is így marad. A fotózás az egyik legkönnyebb része, mert beszereztem egy fehér fotoboxot, csak jó fények kellenek hozzá. A retusálást és a készlet feltöltését a webshopokba már kevésbé szeretem, mert elég monoton meló, de muszáj megcsinálni.

A férjem is nagyon sokat segít, ő a fő logisztikusom. Postára megy, elvisz a kézműves vásárokra, segít ki- és bepakolni és velem fagyoskodik a karácsonyi vásáron is.

02

6. Milyen feladataid vannak grafikusként?

Most, hogy jön a szezon, esküvői értesítőkön dolgozom éjjel-nappal. Ha éppen nem menyasszonyokkal foglalkozom, akkor pedig logókat, címkéket, lézervágott termékeket, bannereket, naptárakat és naplókat tervezek. Szeretek kisvállalkozásoknak tervezni, kézműveseknek, iparművészeknek, egyéni vállalkozást indítóknak.

7. Milyen anyagokat, eszközöket használsz az alkotómunkád során?

“..megszámlálhatatlanul sok fekete filctollat és ecsetet használok.”

Otthon és a munkában is almás gépeket használok, karácsonyra pedig megleptem magam egy Macbook Air-rel. Az asztali gépek nagyobb teljesítményűek, nagyobb a monitor, ami elengedhetetlen a munkánkhoz. A kis gép pedig mobilis, akár a vonaton is tudok fotókat retusálni, vagy írni (mint most is).

Festéshez, rajzoláshoz Winsor&Newton vízfestéket, Tombow Dual Brush filceket, megszámlálhatatlanul sok fekete filctollat és ecsetet használok. Papírból a Fabriano-t szeretem.

Az üveg már valószínűleg érdekesebb téma: mikrós mini-kemencét használok az égetéshez, üvegvágót, fogókat és csiszológépet a formára vágáshoz, és mindenféle üveg-alapanyagot. Nagy kedvenceim most a csillogó dichroic üvegek, amiket Angliából rendeltem.

shutterstock_576108688

8. Mivel foglalkoznál, ha nem grafikus lennél?

“Szeretjük együtt felfedezni a világot.”

Valószínűleg fagyis lennék a Bahamákon, vagy légiutaskísérő. A szabadidőm jelentős részét töltöm utazást szervezve vagy utazással, amihez már a férjem is csatlakozott.

Számolgatjuk a szabadnapjainkat (és a “zsebpénzünket”), hogy a lehető legtöbb helyre el tudjunk jutni, és persze az Utazómajom után szabadon mi is rákattantunk az olcsó repülőjegy és utazáskeresésre. AirBnb-vel pedig szinte mindenhol találunk jó szállást. Szeretjük együtt felfedezni a világot.

9. Hogyan tervezed meg a termékeidet? Van valamilyen minta, amit követsz, vagy minden termék teljesen egyedi?

Az üvegékszereknél minden termék olyan szempontból egyedi, hogy minden egyes darab kézzel készül: a vágás, csiszolás, ragasztás. Egyedül az égetést végzi el a kis kemence, bár azt felügyelni, a mikrót pedig “irányítani” kell. Ami a formákat illeti és a méretet, itt a már meglévő mintáimat követem, amik közé, ha időm engedi, kikísérletezek új formákat is.

Az esküvői értesítőkből kollekciók készülnek, amikből a megrendelő kiválaszthatja a neki tetszőt, a szöveget és neveket pedig ráírom. Itt az aktuális trendeket követem, de saját festményeimet adom hozzá. Természetesen, érkezik megkeresés egyéni értesítők tervezésére is, ezeket is szívesen vállalom.

A logó vagy névjegykártya-tervezésnél pedig mindenkinek egyedit tervezek, személyre szabva, olyat, amilyet szeretne. Ugyanakkor persze feleljen meg néhány követelménynek az én mércémmel mérve is: legyen esztétikus, időtálló.

01

10. Mik a terveid 2018-ra?

“..lefogyni legalább 10 kg-t, szépnek lenni, sokat aludni, még több helyre elutazni”

Elsősorban szereték rendszeresen írni a blogra, és feltölteni minőségi tartalommal. Új, saját festésű és tervezésű esküvői értesítő kollekciót szeretnék kiadni, amin jelenleg dolgozom. Ami az ékszereket illeti, egy prémium kollekció kiadásán dolgozom, hozzá illő csomagolással.

No persze, a szokásos duma sem maradhat ki: lefogyni legalább 10 kg-t, szépnek lenni, sokat aludni, még több helyre elutazni, és a férjemmel tölteni a kevéske szabadidőmet. Mondjuk, sok alvás mellett nem tudom, hogy lehet 10 kg-t lefogyni, de ha TI tudjátok, légyszi, osszátok már meg velem is! Mellesleg a sok alvást sem sikerült még összehozni, szóval ez a terv módosul majd arra, hogy “eleget aludni”.

5DM34365_small

+1 kedvenc idézet a végére?

Hosszú Katinka kedvenc mondata jöhet?

“Hard work always pays off.”

Szerintem már mindenki tudja, mit jelent. És egy másik kedvenc, amerikai (cserkész)tábori dal:

“We thank the Earth a hundred things,

For the flowers that bloom, and birds that sing,

For the the sun that shines and the rain that drops,

For ice cream and raisins and lollipops”

Szerintem ebben benne van az életfilozófiám, az optimizmusom és a természet iránti szeretetem is. Tökéletes, napvidító, mégsem túl “Coelhos”.


Az interjú második részében belesünk az alkotóműhelybe, és bemutatjuk az ott folyó munkát, azaz egy termék elkészülését az elejétől a végéig, fotókkal illusztrálva. 

Tartsatok akkor is velem!

E | CZ

2 thoughts on “10+1 Péntek – egy asztalnál az alkotóval

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s